donderdag 8 december 2011

Wat als er een spiegel was op Expeditie Robinson?

Meer dan een miljoen kijkers hebben het dertiende seizoen van Expeditie Robinson gevolgd. In een van de afleveringen mocht de winnaar van de proef met twee anderen naar het winnaarseiland waar een heerlijk bad en een spiegel klaar liggen. Het trio was behoorlijk onder de indruk van hun eigen spiegelbeeld. Op dat moment realiseerde ik me dat er natuurlijk helemaal geen spiegels zijn op zo’n eiland! Hoe vaak op een dag kijk je normaal in een spiegel? Vaker dan je denkt! Dat de deelnemers zichzelf niet konden zien kan nog weleens bevorderen dat er gemene spelletjes gespeeld worden...
Ziet een baby zichzelf in de spiegel?
In ons dagelijks leven zijn we ons niet altijd bewust van onszelf. Als er echter een situatie ontstaat waarin we ons ongemakkelijk voelen zijn we ons ineens heel bewust van wat we doen. Een stijve hark die moet gaan dansen, denkt bij elke beweging: “moet je mij nou zien”... Ook al is het in zo’n situatie heel vervelend om je bewust te zijn van jezelf, het is toch nuttig dat wij dit kunnen. De mate van zelfbewustzijn ontwikkeld zich in onze eerste levensmaanden. Hoe zijn ze daar achter gekomen? Je kunt het een baby niet vragen, dus hebben onderzoekers iets slims bedacht. Ze tekenden een stip op de wang van de baby en ontdekten dat de kleintjes bij een leeftijd tussen de 9 en 12 maanden door hebben dat die stip op hun eigen gezicht staat (ze gaan het bijvoorbeeld aanraken). 
Sociaal wenselijk gedrag
Doordat wij ons bewust zijn van onszelf kunnen we onszelf corrigeren en gedrag vertonen zoals wij willen dat we overkomen op de buitenwereld. In verschillende situaties zijn we ons meer of minder bewust van onszelf en kan dat leiden tot ander gedrag. Naast het meten van het zelfbewustzijn kun je een spiegel ook inzetten om het zelfbewustzijn te verhogen. In een lift met een spiegel ben je je bijvoorbeeld altijd veel meer bewust van jezelf dan in een lift zonder spiegel. Moet je maar eens opletten! 

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat het inzetten van een spiegel positieve effecten kan hebben. Onderzoekers lieten tijdens Halloween (of bij ons Sint Maarten) alleen met een bak snoep. De kinderen bleken minder snoep te pakken wanneer er een spiegel tegenover hen stond dan wanneer dit niet zo was (34% vs. 12%). Ook waren studenten minder geneigd om te spieken en bleken mensen minder bevooroordeeld te zijn wanneer zijn voor een spiegel zaten. 
Spiegel in de jungle
Bij Expeditie Robinson gaat het uiteindelijk om de beste Robinson zijn en (ook niet onbelangrijk) het winnen van 50.000 euro. Deelnemers maken vrienden tijdens het verblijf, maar verraden deze vrienden vervolgens net zo hard weer met gemene complotten. Zou wel eens een interessant experimentje zijn om op het ene eiland spiegels op te hangen en op het andere eiland niet en observeren maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten