woensdag 10 augustus 2011

Waar is sociale media nou eigenlijk goed voor?

Linkedin, Facebook en Twitter: sociale media die niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse leven. Ook Other[w]eyes is actief op Twitter en Linkedin, maar waar is dat nou allemaal goed voor? Hoewel de meningen verdeeld zijn, zijn er een aantal onderzoeken die een wat objectievere blik werpen op de effecten van sociale media.


Het effect
Een paar dagen geleden las ik een artikel op sciendaily.com (deze site is een aanrader!) over een presentatie van professor Larry D. Rosen. Tijdens deze presentatie ging hij dieper in op de voor- en nadelen van Facebook specifiek. Dit keer niet toegepast op het bedrijfs- leven, maar op het tiener- leven. En hoewel we niet zomaar kunnen generaliseren, kan ik me indenken dat er parallellen te trekken zijn.


Daarom bij deze de leukste weetjes uit de onderzoekswereld: 
1. Adolescenten die vaak op Facebook zitten, vertonen meer narcistische trekken, terwijl jong volwassenen meer tekenen van psychologische stoornissen vertonen zoals antisociaal gedrag, manische en agressieve neigingen (ai…).   
2. Jong volwassen die veel tijd op Facebook spenderen, zijn beter in het tonen van ‘virtuele empathie’.  
3. Online netwerken helpt verlegen adolescenten te bepalen welk sociaal gedrag ze kunnen en moeten vertonen.
    Hoe zit dat met het bedrijfsleven?
    Hoewel bovengenoemde resultaten vooral uit onderzoeken bij adolescenten zijn gebleken, kon ik het niet nalaten me af te vragen in hoeverre dit ook voor het bedrijfsleven geldt. Helpen sociale media inderdaad met het face-to-face netwerken wanneer we er nog onwennig mee zijn? Of maakt sociale media ons narcistischer; meer op onszelf gefocust? En in hoeverre strookt dit met de verhoogde virtuele empathie (kan een bedrijf ├╝berhaupt empatisch zijn)?

    Je ziet: er komen genoeg vragen naar boven borrelen. De komende tijd gaan we eens bekijken of we ook antwoorden kunnen vinden!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten