vrijdag 26 augustus 2011

Een autoruit die ons de weg wijst?

Vorige week heb ik eindelijk een TomTom gekocht. Sinds we de nieuwe Other[w]eyes auto’s hebben, begin ik autorijden eindelijk een beetje leuk te vinden. Als fervent openbaar vervoer reiziger moet ik er steeds aan wennen dat je bij autorijden voortdurend geconcentreerd moet zijn. In de trein kan je heerlijk onderuit gezakt een krantje lezen, koffie drinken of gewoon dom uit het raam staren. Vooral op grote kruispunten moest ik alle zeilen bijzetten om te ontdekken welke afslag ik moet hebben en welke rijbaan ik dan het beste kan nemen. Gelukkig heeft mijn nieuwe TomTom rijbaanbegeleiding en blijkt de auto industrie hard op weg om het ons als bestuurders zo makkelijk mogelijk te maken.

Augmented reality
 De technische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Komende jaren kunnen we in nieuwe auto’s allerlei handige snufjes verwachten die ons helpen keuzes te maken in het verkeer. Dit is gebaseerd op een innovatieve technologie. Deze techniek noemt men Augmented Reality: het toevoegen van computergemaakte beelden aan reëele beelden. Je krijgt meer informatie over je omgeving dan je normaal waar zou kunnen nemen (toegevoegde realiteit). De techniek legt als het ware een informatieve laag over de werkelijkheid. Op basis van internet en GPS worden informatiebronnen gekoppeld aan de locatie waar je bent. Je kan deze laag zien door een speciale bril te dragen of te kijken naar projecties, maar het kan ook gewoon op het scherm van je smartphone. Stel je bent op zoek naar een restaurant. Je kijkt om je heen, maar ziet niet direct een geschikte locatie (reëele werkelijkheid). Je pakt je telefoon en zet deze aan het werk om informatie te genereren over de restaurants in jouw buurt. Ineens zie je (virtueel) tien opties met daarbij ook nog de beoordelingen van anderen. Handig!

Toepassingen in de praktijk
Er zijn uiteenlopende toepassingen bedacht om deze technologie in te zetten. Een aantal daarvan wordt in de praktijk al gebruikt, zoals de apps op de mobiele telefoons waarmee je allerlei nuttige informatie uit je omgeving kan binnenhalen. Ook kan het mogelijk dienen als handleiding bij het in elkaar zetten van bijvoorbeeld bouwpakketten of het verwisselen van een autoband. Op je scherm of door een speciale bril zie je precies welke handelingen je moet doen om het project tot een goed einde te brengen. Een ander voorbeeld is het zien van buitenspel bij een voetbalwedstrijd. Op televisie zie je een grote rode lijn die de grens in beeld brengt, zodat je in een oogopslag kunt zien of het buitenspel is. Het zou een lijnrechter veel heen en weer rennen schelen als hij gewoon op een scherm met augmented reality kan beoordelen of het buitenspel was of niet…

Leidt het af?
De auto-industrie is momenteel druk bezig om allerlei hippe en handige snufjes te bedenken om hun auto onderscheidend te laten zijn. De auto die vanzelf stopt als er voor je geremd wordt en die in de moeilijkste plekjes weet in te parkeren (doe mij die maar!). Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat al deze extra functies ervoor kunnen zorgen dat we het idee hebben dat we minder goed hoeven op te letten tijdens het rijden. Daarbij kan de grote hoeveelheid informatie ons juist ook afleiden. Wanneer wij denken dat we het allemaal makkelijk kunnen combineren, kan het weleens heel gevaarlijk worden op de weg. We zullen ons moeten blijven concentreren, zodat we adrem op onverwachte situaties kunnen reageren en anders moet je toch maar lekker met de trein gaan ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten