donderdag 4 augustus 2011

Haal de natuur naar binnen…

In de vorige blog schreef ik over het opladende effect van de natuur. Je kan natuurlijk naar buiten kijken om je aandachtscapaciteit weer op te laden, maar kan je de natuur niet gewoon naar binnen halen? En is het dan net zo effectief?

Groen in het ziekenhuis
Op zoek naar het effect van groen stuitte ik meteen op onderzoek in ziekenhuizen. Proefpersonen die de opdracht kregen zich voor te stellen dat ze een operatie moesten ondergaan waren minder gestrest in een groene kamer, dan in een witte of oranje kamer. In een andere onderzoek werden de ziekenhuisgegevens van patiënten die een galblaasoperatie hadden ondergaan geanalyseerd. Een deel van de patiënten had uitzicht op een aantal bomen, terwijl een ander deel uitkeek op een stenen muur. Uit de analyse bleek dat patiënten die naar de bomen hadden gekeken bijna een hele dag eerder ontslagen werden uit het ziekenhuis! Ook bleek dat deze groep minder pijnmedicatie nodig had. Het effect op pijn is ook gebleken uit een ander experiment. Proefpersonen moesten hun hand in een bak met ijswater houden. Nu bleek dat proefpersonen hun handen langer in de bak konden houden wanneer er planten in de kamer stonden dan wanneer er geen planten stonden.

Effect werkplek
Het ziekenhuis kun je niet zomaar vergelijken met je werkplek, hoewel in sommige gevallen… Toen wij in Amsterdam werkten, hadden wij het meest depressieve kantoor dat je je kunt voorstellen. We zaten weggestopt in een bijgebouw dat oorspronkelijk nooit bedoeld was geweest om er een kantoor van te maken maar dat uit ruimtegebrek toch als kantoor diende. Ons uitzicht was een enorme grauwe zwarte parkeergarage en als we met ons neus tegen het raam gingen staan konden we een glimp van de snelweg opvangen. Gezien de lange reistijd kwam het in de winter regelmatig voor dat we in het donker van huis gingen en in het donker ons kantoor weer verlieten. Op die dagen hadden we dus geen streepje daglicht gezien. Het voelde al niet goed, maar het blijkt ook gewoon uit onderzoek: werknemers die uitkijken op groen zijn gezonder, minder vaak gestrest en vaker tevreden met hun baan.

Schilderijen van natuur    
Dit gaat ons dus niet nog een keer gebeuren. En aangezien er genoeg werkplekken zijn op troosteloze bedrijventerreinen, zijn meer mensen gebaat bij deze tip: hang een afbeelding van de natuur op! Want niet alleen echt groen werkt, ook foto’s of afbeeldingen hebben effect. Uit onderzoek bleek dat een schilderij van een boom in een ziekenhuis net zo stres reducerend werkt als een echte plant. Als je zelf niet echt voorkeur hebt voor een bepaald type natuur, kies dan voor savanne landschap. Sommige onderzoekers beweren dat de evolutie begonnen is in de savanne en dat we ons er daarom prettig voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten