donderdag 24 januari 2013

If all else fails, make the heels higher!


Je hebt er misschien nooit bewust over nagedacht, maar onbewust heb je een beeld van iemands lengte. Afgelopen week ontvingen wij deze tweet: “In het echt zijn jullie veel langer dat de digitale versie doet vermoeden”. Beide zijn we 176cm en dragen vaak een hakhoogte van 10cm, dus dat valt wel in de categorie lang. Maar digitaal maken we blijkbaar een kleinere indruk. Niet best, want lengte speelt een belangrijke rol!


Als baby wisten we het al…
In een onderzoek werden baby’s voor een animatie gezet. In het filmpje zagen de baby's een groot en een klein poppetje. Van het filmpje waren twee versies: een waarin het kleine poppetje voor de grote aan de kant gaat en weg rent en een waarin het grote poppetjes voor de kleine aan de kant gaat. De baby’s bleken significant langer te kijken wanneer het grote poppetje voor het kleine poppetje aan de kant ging. Het verschil van 10 seconden bleek echt te verklaren door de lengte van de poppetjes. Blijkbaar vinden baby’s het al vreemd als de grote voor de kleine aan de kant gaat.
Size does matter...
Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat in de VS de langste presidentskandidaten significant vaker de verkiezingen wonnen en vaker herkozen werden. De presidenten zijn vaak langer dan het gemiddelde van de mannen van dezelfde leeftijd. In Australiƫ werd ook nog ontdekt dat lange mannen meer salaris krijgen, het verschil is 1,5% per 5cm lengte. Voor een gemiddelde Australische werknemer komt dat neer op 270 euro per jaar. Bij vrouwen was dit effect minder sterk, zij moeten 12 centimeter langer zijn dan collega's om zoveel meer te verdienen. Een verklaring van de onderzoekers is dat lange mensen competenter lijken en meer autoriteit uitstralen, waardoor mensen zo op ze reageren. Door de self-fulfilling prophecy (een ander voorbeeld van dit concept vind je hier) ontwikkelen ze weer meer zelfvertrouwen, waardoor ze weer competenter overkomen.

Dus: If al else fails, make the heels higher!


BONUS: Hoe lang schat jij Anders Breivik?
In april 2012 geleden zat journalist Jeroen Wollaars bij Pauw&Witteman om verslag uit te brengen van het proces van Anders Breivik. Wollaars: “Het eerste wat me opviel was dat hij heel klein was, tenminste kleiner dan ik verwacht had…Van zo iemand verwacht je een fors postuur op de een of andere manier.” Helemaal niet vreemd, waarschijnlijk zouden de meeste mensen schatten dat Anders Breivik een lange man is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten