maandag 21 januari 2013

Blijf optimistisch ondanks sneeuw en blue monday!


Het sneeuwt in Nederland en meteen de eerste dag staat er 1000km file. Of het nou wel of geen recordhoogte was, het is veel. Maar ook met de trein was het geen pretje afgelopen week. Gestrand op Arnhem Centraal besluit m’n tijd maar nuttig te besteden en een blog te schrijven over optimisme en pessimisme. Toepasselijk dacht ik zo.

Zo maak je nog eens wat mee?!
Er zijn mensen die zelfs van zoiets frustrerends als stranden op een koud station iets positiefs kunnen maken: optimisten. Ze denken bijvoorbeeld: Je spreekt mensen die je anders nooit zou spreken of Zo maak je nog eens wat mee. De pessimist daarentegen denkt dingen als: Waarom heb ik toch altijd pech? of Nu is mijn avond voorbij en morgen moet ik alweer werken! Momenteel herken ik mezelf meer in die laatste categorie. Dat is niet zo veelbelovend voor mijn levensduur blijkt uit onderzoek...

Optimisten vs pessimisten
De een gaat bij elke tegenslag in een hoekje zitten huilen, terwijl de ander in elk nadeel wel weer een voordeel ziet. Goed nieuws voor de laatste groep: je geniet langer van het o zo leuke leven! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat optimisten gemiddeld langer leven dan pessimisten.

De Universiteit Wageningen deed een zogenaamde longitudinale studie, simpelweg een onderzoek op de lange termijn. Zij volgenden 1.000 Arnhemers tussen de 65 en 85 gedurende 13 jaar. De deelnemers werden medisch onderzocht en vulden allerlei vragenlijsten in. Gezien de leeftijd van de deelnemers is het logisch dat gedurende het onderzoek een deel van de deelnemers overleed. De onderzoekers gingen na of ze een verband konden vinden tussen het overlijden en de resultaten uit de verschillende vragenlijsten. En dat bleek er wel degelijk!

Optimisten leven langer!
Er bleek een verschil tussen mannen en vrouwen. Van de optimistische mannen was 65% nog in leven en van de vrouwen 70%. Bij de pessimisten was dit slechts 40% en 50%. Een duidelijk significant verschil, maar hoe kan dat? De onderzoekers waren verbaasd over dit sterke verschil en pluisden alle factoren na: zijn optimisten misschien actiever? Leven ze gezonder? Dit bleek allemaal niet het geval, het enige effect dat sterk overeind bleef was optimistisch of pessimistisch zijn.

Dus lieve mensen, waar we ook stranden vandaag en of het vandaag blue monday is of niet: keep smiling!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten