vrijdag 15 juni 2012

Herken jij een echte lach?

Wel eens van de Duchenne lach gehoord? Zo wordt een oprechte lach in de onderzoekswereld genoemd. De naam komt van de Franse heer Duchenne die met behulp van elektrostimulatie zijn proefpersonen tot bepaalde uitdrukkingen bracht (en dat zag er niet bepaald zachtaardig uit). Er werd gezegd dat mensen die een lach na probeerden te doen er uiteindelijk net zo uitzagen als de proefpersonen van Duchenne: vertrokken gezichten zonder spontane lach. Vandaar de naam.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Duchenne_de_Boulogne_2.jpg/433px-Duchenne_de_Boulogne_2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Duchenne_de_Boulogne_1.jpg/220px-Duchenne_de_Boulogne_1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Duchenne_de_Boulogne_3.jpg/433px-Duchenne_de_Boulogne_3.jpg

Hoe te herkennen?
Altijd werd aangenomen dat een oprechte Duchenne lach te herkennen was aan de kraaienpootjes bij de ogen tijdens het lachen. Wanneer mensen nep lachen, blijven deze kraaienpootjes vaak achterwege.

Hoewel, dat werd tot 2009 aangenomen. Krumhuber en Manstead onderzochten deze aanname nader en vonden in hun onderzoek dat maar liefst 83% van de deelnemers een nep lach konden produceren die als een oprechte lach werden waargenomen door derden. 83%! Dat is veel als je nagaat dat een oprechte lach voor automatisch vertrouwen zorgt en dus met niet oprechte intenties geproduceerd kan worden...

Een nep lach was echter makkelijker te herkennen wanneer er naar een video werd gekeken dan wanneer er naar een foto werd gekeken. De kraaienpootjes hielpen niemand, maar wel de duur van de lach, de symmetrie van de expressie en in hoeverre er conflicterende emoties op het gezicht zichtbaar waren. 

Fake it
Inmiddels is de Duchenne lach een bekend principe en zijn veel mensen overtuigd dat bij een nep lach de kraaienpootjes ontbreken. Helaas, gezichten lezen is dus zo gemakkelijk nog niet. Het hele gezicht moet in ogenschouw genomen worden.

Voor de vrouwen echter goed nieuws: een lach verhoogt ons sex appeal. Real or not: smile away!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten