woensdag 27 juni 2012

Creativiteit en bakstenen

Wat kan jij met een baksteen? Een raam kapot gooien, een huis bouwen, poten van een tafel maken, papier op zijn plek houden; allemaal functies van een baksteen. Zou je er zo nog 40 kunnen bedenken, of wordt dat toch een lastige klus?


Creativiteit
Waarom ik me met zoiets triviaals bezig houdt als bakstenen? Het is een manier om creativiteit te testen. Hoewel er twijfel is of je creativiteit goed kan testen en er legio andere tests zijn, blijft deze test populair. De test bestaat uit de vraag zoveel mogelijk functies van een baksteen te bedenken. De uiteindelijke score is afhankelijk van hoeveel functies je kan bedenken, hoe origineel deze zijn, in welke verschillende categorieën de functies vallen en hoe gedetailleerd een functie is omschreven.

Bij de meeste mensen zijn de eerste ideeën niet de meest creatieve. Pas als alle ‘standaard’ functies bedacht zijn, komen de rare ideeën naar boven borrelen. Wat dacht je van een begrafeniskist voor barbie of een manier om water te reduceren in het toiletcloset?

Handige tool
Hoewel het een test is die creativiteit meet, gebruiken wij een soortgelijke oefening vaak bij workshops om de groep creatiever te laten denken. Als we willen dat ze out-of-the-box denken en met originele oplossingen komen voor problemen, is het noodzakelijk ze uit hun comfort te halen en op een andere manier te laten nadenken. Deze test is daar ideaal voor. Soms nemen we ook attributen mee, waar de deelnemers een creatieve verbeterde versie van moeten bedenken. Geweldige ideeën komen dan naar boven en er is altijd wel iemand die ter plekke een patent wil aanvragen op zijn idee. Ben erg benieuwd of iemand het ook ooit echt heeft gedaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten