maandag 28 februari 2011

Wie gaat de verkiezingen winnen?

Aanstaande woensdag mogen we weer stemmen, dit keer voor de provinciale staten. In tegenstelling tot de Tweede Kamer verkiezingen leeft dit een stuk minder. Nog minder dan de helft van de stemgerechtigden heeft in 2007 gestemd. Onder jongeren blijkt de opkomst zelfs nog 10% lager te zijn. En uit onderzoek blijkt dat als jongeren dan gaan stemmen laten ze zich bij hun keuze vooral leiden door de landelijke politiek. Wist je dat we de uitslag van de verkiezingen makkelijk kunnen voorspellen?

Just show me a picture
Uit onderzoek blijkt dat je geen zesde zintuig hoeft te hebben om de uitslag van de verkiezingen te kunnen voorspellen. Een onderzoek in Amerika toonde aan dat mensen op basis van een foto van de kandidaten de juiste voorspelling konden doen over de winnaar van de verkiezingen. Uiteraard kenden deze mensen de kandidaten niet en baseerden zij hun keuze enkel op de foto. Ze voorspelden niet alleen de juiste kandidaat, maar zaten ook dicht in de buurt bij het percentage van de overwinning.


Kapitein op het schip
Dit onderzoek is later nog eens in een experimentele setting over gedaan. De onderzoekers lieten Zwitserse kinderen (5 – 13 jaar) twee foto’s zien van kandidaten van de Franse verkiezingen. Aan de kinderen vervolgens de vraag welke van de twee kandidaten zij zouden kiezen als kapitein van hun schip (in een computer spel). Ook hier bleek dat de kinderen significant vaker kozen voor de kandidaat die ook daadwerkelijk de Franse verkiezingen had gewonnen.

Thin slices
Hoeveel politici ook roepen en flyeren, eigenlijk ligt de uitslag dus als vast. Blijkbaar baseren wij onze keuze onbewust al op basis van het uiterlijk van de kandidaat. Die minimale informatie noemen we in de psychologie “thin slices”. Ook is uit verschillende onderzoeken gebleken dat bepaalde gezichtskenmerken leiderschap uitstralen, een brede kaaklijn associĆ«ren we onbewust met dominantie een eigenschap die bij leiderschap past.

Wie kiezen we op 2 maart?
Aangezien we onze keuze vooral baseren op de landelijke politiek, kunnen we op basis van de foto’s van de partijleiders achterhalen wie de verkiezingen gaat winnen. Wil je weten wie de verkiezingen wint, leg de foto’s dan voor aan een groep kinderen die de kandidaten niet kennen en je hebt een grote kans dat je voorspelling klopt. Ik ben benieuwd wie wij woensdag gaan kiezen als kapitein van ons schip…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten