maandag 7 februari 2011

Thanks to the group!


Gisteren zijn we verhuisd naar ons nieuwe appartement. Dankzij de groep voetbalvrienden waren we binnen no time over. Voor ik het wist hingen de eerste lampen aan het plafond en stond onze tafel weer op z’n poten. Wat was ik blij met die groep!

Waarom worden we eigenlijk lid van groepen?
We maken in ons leven deel uit van allerlei groepen. We horen bij onze familie, werken bij een bedrijf en zijn lid van verenigingen. Behalve dat het praktisch is niet alles in je eentje te hoeven regelen, brengt het lidmaatschap van groepen ons nog veel meer. Natuurlijk vinden we het allemaal prettig om af en toe even alleen te zijn, maar over het algemeen omringen we ons graag met anderen. Die behoefte is zo sterk, dat wanneer we buitengesloten worden, in ons brein het gebied geactiveerd wordt dat ook actief is bij fysieke pijn.  Deze sterke behoefte om ergens bij te horen noemen we de need to belong.

De groep en wie je bent
Naast het vervelende gevoel dat buitensluiting ons geeft, krijgen we vooral een positief gevoel van het horen bij een groep. Volgens de sociale identiteitstheorie maakt de groep waar we bij horen een belangrijk deel van onze identiteit. De groep verhuizers bijvoorbeeld, kent elkaar al van kleins af aan. Als F-pupillen renden ze in kluitjes achter de bal aan, ze keken week in week uit naar elkaars wedstrijden en drinken al jaren vele biertjes in de kantine. Ze dragen dezelfde clubkleuren en zijn trots op hun ‘cluppie’ . Als je ze vraagt wie ze zijn, zullen zij naast unieke persoonlijke zaken ook snel refereren aan het lid zijn van hun club.

Een goed gevoel
Aan groepslidmaatschap ontlenen mensen een positief gevoel. Als de groep succesvol is, zijn zij dat indirect ook. Hierdoor heeft de status van de groep ook invloed op je zelfwaardering. We willen natuurlijk positief over onszelf denken en houden daarom het beeld van de groep hoog. Dit is een verklaring waarom verlies van de eigen voetbalclub aan de scheidsrechter of het slechte veld geweten wordt en de winst juist aan de excellente kwaliteiten van het eigen team. Maar als ik ze dat vertel, geloven ze me toch niet, dus ik laat ze er lekker van genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten