dinsdag 21 december 2010

Hoe heet je ook alweer?

Ben jij goed in het onthouden van namen? De een is er beter in dan de ander, maar iedereen kent het ongemakkelijke gevoel dat je even niet meer weet hoe iemand ook alweer heet. De laatste tijd hebben wij in korte tijd veel verschillende mensen ontmoet. We merken dat het nog niet gemakkelijk is al die namen te onthouden. Tot voor kort was ik degene die de namen nog wel wist. Helaas moet ik het antwoord op de wanhopige “Naam??”-blik tegenwoordig vaak ook schuldig blijven. Wat het voor ons nog lastiger maakt is dat mensen onze namen vaak wel kunnen onthouden… Werk aan de winkel dus!

Selffulfilling prophecy
Op internet ontdek ik al snel dat we niet de enige zijn die moeite hebben namen te onthouden. Het blijkt een veel voorkomend probleem (oef, gelukkig). Een oorzaak waar ik nog niet over nagedacht had, is de selffulfilling prophecy. Veel mensen denken (onbewust): “Ik ben niet goed in het onthouden van namen, dus het heeft toch geen zin om moeite te doen”. Hierdoor blijken mensen minder goed te luisteren wanneer de ander zich voorstelt. Dit is een selffulfilling prophecy: als je niet goed luistert, wordt het lastig de naam te onthouden, bij een volgend weerzien blijk je de naam inderdaad niet onthouden te hebben en denk je: “zie je wel, het heeft toch geen zin”. Wat kunnen we daar nu aan doen?

Drie tips

Tip1 Wees even stil
Zoals gezegd, begint het met goed luisteren naar de naam.
Makkelijker gezegd dan gedaan, want in een nieuwe situatie zijn we vaak een beetje gespannen. We zijn dan al zo druk om onze eigen naam uit te spreken, dat we die ander helemaal niet gehoord hebben. Wacht daarom even tot de ander zijn naam uitspreekt. Je hebt dan je volle aandacht bij de naam. Het is even oefenen (we zijn altijd erg enthousiast om onze naam uit te spreken), maar het werkt echt!

Tip 2 Goed verstaan
Mensen vinden dat eerste voorstel moment meestal niet zo prettig en willen er snel van af zijn. De namen worden hierdoor snel en mompelend uitgesproken. Als je de naam niet goed hoort, vraag dan of de persoon zijn of haar naam wilt herhalen. Ook zou je bij namen iets kunnen vragen, bijvoorbeeld: schrijf je het met een s of een z? (is maar een voorbeeld :p). Nu heb je de naam goed verstaan en nu dus nog onthouden…

Tip 3 Onthouden
Ons brein werkt met allerlei associaties. Het maken van associaties tussen namen zorgt ervoor dat er een koppeling ontstaat tussen die naam en iets anders. Je kunt van alles bedenken om associaties te maken. Zo kan je iets laten rijmen op die naam, een verhaal verzinnen bij die persoon of een koppeling maken met een bekende die op diegene lijkt. Door het effect van associaties blijkt het ook makkelijker de namen van duo’s te onthouden: Nick&Simon, Peppie&Kokkie, Bassie&Adriaan.. Ehm, Joyce&Liza Aha, vandaar dat mensen onze namen onthouden! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten