dinsdag 7 september 2010

Win some, lose some


Wij hebben met Other[w]eyes de stap gezet om voor onszelf te beginnen. Iets wat we graag wilden en dus ook hebben gedaan. Vaak krijgen we de reactie: ‘Oh gaaf zeg, dat wil ik ook altijd nog!’ Maar waarom doen mensen het niet als ze dat zo graag willen? Waarom blijven ze jarenlang onder een baas werken, terwijl ze eigenlijk voor zichzelf willen beginnen?

Mijn ouders zeiden altijd: “Als je maar wilt, kun je alles”. Een goed credo om mee opgevoed te zijn. Toch gaat dit niet altijd op. We verwachten dat we in staat zijn grote veranderingen bij onszelf teweeg te brengen, het liefst in korte tijd. Zo zijn er een heleboel mensen die niet tevreden zijn met hun huidige baan en iets anders zouden willen doen. Er zijn echter een stuk minder mensen die daadwerkelijk de stap zetten.


Hoe komt dit nou?
Dromen kan iedereen, maar weinig mensen stellen zich de vraag welk gedrag ze nu eigenlijk moeten vertonen om te bereiken wat ze willen. Vaak is het antwoord op die vraag namelijk: “win some, lose some”. Om voor jezelf te kunnen beginnen, moet je een bepaalde zekerheid inleveren. Het lastige hierbij is dat onze natuur gericht is op het vermijden van verlies. 

Zorgvuldiger afwegen bij verlies
We koesteren wat we hebben en zijn bang om iets te verliezen. Wanneer we ons richten op verlies zijn we daarom zorgvuldiger in onze afweging. Alle voor en nadelen worden goed afgewogen en we waken ervoor dat we geen fouten maken. Wanneer je het beginnen van een eigen bedrijf vooral ziet vanuit het verliezen van je zekerheid, zal het moeilijk worden de stap te zetten. Je zal dan bang zijn om fouten te maken en gefocust zijn op wat er mis kan gaan. Daarbij blijkt dat een focus op verlies je meer terughoudend maakt.

Focus op winst
Wanneer we ons richten op winst, gedragen we ons anders. Winst in het vooruitzicht zorgt ervoor dat we ons daar helemaal op storten. Risico’s wimpelen we weg en fouten maken mag. Hierdoor loop je dus het risico dat er dingen misgaan, maar het leidt er wel toe dat je de stap durft te zetten.

Wil jij eigenlijk ook wel graag voor jezelf beginnen? Ga dan bij jezelf na vanuit welke focus je daarnaar kijkt: zie je het als winst of als verlies?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten