maandag 13 september 2010

Slaap er een nachtje over!

Keuzes maken is soms best lastig. Ik kan zelfs eindeloos twijfelen over zoiets banaals als mijn outfit van de volgende dag. Uit psychologisch onderzoek blijkt gelukkig dat meer mensen moeite hebben met het maken van keuzes. Onze hersenen hebben hier namelijk een bepaalde capaciteit voor nodig. Het is zelfs zo dat we betere beslissingen maken wanneer we uitgerust zijn dan wanneer we uitgeput zijn. 

Uitgeput, hoezo?
Bovenstaande klinkt heel logisch. De omstandigheden waardoor we uitgeput raken zijn echter minder voor de hand liggend. Neem bijvoorbeeld het onderzoek waarbij een groep mensen na het zien van verschrikkelijk saaie beelden gevraagd werd een keuze te maken. Het gemene aan dit onderzoek was dat de saaie beelden gecombineerd werden met leuke teksten. Slechts de helft van de mensen mocht de teksten lezen, de andere helft moest de teksten negeren. Je kunt je voorstellen dat het nog niet zo gemakkelijk is om iets leuks te negeren terwijl je naar iets saais kijkt. Dit bleek inderdaad ook uit het onderzoek: de groep die de teksten moest negeren, was veel meer uitgeput dan de groep die de teksten niet hoefde te negeren. Als een gevolg was de eerste groep ook veel slechter in het maken van de juiste keuze dan de laatste groep. Wanneer je belangrijke keuzes maakt, zorg er dus voor dat je uitgerust bent. 

Complexe beslissingen
Ondanks dat ik me bewust ben van bovenstaand gegeven, is het maken van een keuze soms toch een hele klus. Vooral wanneer het gaat om complexe beslissingen. Neem bijvoorbeeld het kopen van een huis. Volgens Ap Dijksterhuis is het uitzoeken van een huis een lastige keuze; er spelen vele factoren mee die een huis juist wel of niet aantrekkelijk maken. En in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is het niet slim om lang over deze beslissing na te denken. Bewust kunnen we de afweging namelijk minder goed maken dan onbewust. Waarschijnlijk omdat het onbewuste een grotere capaciteit heeft dan het bewuste en dus meer factoren kan meenemen bij de afweging van een keuze.

Kortom: wees goed uitgerust wanneer je een keuze maakt, en zorg voor deze rust door er een nachtje over te slapen ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten