vrijdag 7 september 2012

Gooi de TV het raam uit voor een beter leven!


Soms kan het heerlijk zijn: na een lange werkdag op de bank ploffen en gewoon dom televisie kijken. Of juist bewust klaar gaat zitten voor je favoriete dagelijkse soap of de Voice op vrijdagavond, gemiddeld hangen we ruim drie uur per dag voor de buis! Toch iets om over na te denken... Veel televisie kijken gaat ten koste van je humeur, je relatie en je leeft korter...drie argumenten om minder TV te kijken.
Lamlendig
Tenzij we met griep op de bank liggen, kijken we voornamelijk ’s avonds televisie. Dit blijkt juist een extra slecht moment. Het licht dat uit de beeldbuis straalt is onnatuurlijk en zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt. Hierdoor heb je meer kans op depressie en verdwijnt je energie. Dus als je al lamlendig op de bank gaat hangen, wordt dat er door het kijken van televisie niet beter op.

Sssst, dit wil ik even horen!
Samen romantisch een filmpje kijken met een hapje en een drankje, heerlijk toch? Maar zeg eens eerlijk, vaak staat de televisie ook gewoon aan zonder romantische context. Zelf ben ik ook nog eens zo dat als ik eenmaal ergens in zit, ik niet eens door heb dat er iemand tegen me praat. Funest voor je relatie, er wordt minder gesproken, geluisterd en stellen hebben minder oogcontact. Dus hoe dicht je ook samen op de bank zit, stiekem blijk je toch verder van elkaar verwijderd te raken.

Korter leven?
Je kunt nog zo gezond leven en sporten, maar als je daarbij veel televisie kijkt mag dat allemaal niet baten. Televisie kijken doe je over het algemeen zittend, waardoor je nauwelijks iets verbrand. Daarbij stop je jezelf ondertussen vaak wel vol met lekkers ‘omdat het zo gezellig is’. Australische onderzoekers vergelijken het gedrag en de gezondheid van 11.000 mensen. Uit het onderzoek bleek een verband tussen levensduur en televisie kijken. Volgens de onderzoekers verkort elk uur televisie kijken na je 25ste, je levensduur met 21,8 minuten!

Dan zit je toch ineens anders televisie te kijken... Misschien in de vele reclameblokken maar wat oefeningen doen ter compensatie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten