maandag 17 september 2012

Een dag niet gelachen... :-)


Het lachen was me even vergaan toen de verkiezingsuitslag voor mijn partij definitief bleef steken op 4 zetels. Keihard gewerkt en als beloning een gevoel van ‘daar sta je dan met je goede gedrag’. Maar vanmorgen besloot ik dat het tijd was om mijn Twitter profielfoto weer te laten lachen. De serieuze foto met slogan is vervangen door een foto waarop ik oprecht in een deuk lig; het resultaat van een melige fotosessie. Liever gebruik ik geen foto van mezelf, maar het schijnt dat ik jullie hiermee op een positieve manier kan beïnvloeden, dus vooruit dan maar!


Spiegelen
Als jullie naar deze lachende foto kijken, gaan jullie automatisch ook lachen. Uitlachen mag in dit geval ;-) Natuurlijk lig je niet meteen zo hard in een deuk als ik hier doe, daarvoor had je erbij moeten zijn. Maar toch worden onbewust je lachspieren geactiveerd. In een onderzoek kregen proefpersonen de opdracht om fronzend, glimlachend of uitdrukkingsloos te reageren op foto’s. Dat was makkelijk als de uitdrukking op de foto dezelfde was als de uitdrukking die zij moesten maken. Glimlachen bij het zien van een glimlach ging vanzelf, maar fronzen bleek dan een stuk lastiger. Wanneer de uitdrukking en de foto niet congruent waren, moesten de proefpersonen zich flink inspannen. Ondanks deze inspanning werd, met een speciaal apparaat, toch activiteit in de gezichtsspieren geregistreerd. Hoe hard de proefpersonen ook probeerden niet te glimlachen bij het zien van een glimlach, de zygomatica majora (mondhoeken omhoog) en de orbicularis oculi (ogen samenknijpen) kwamen toch in actie.

Samen lachen
Lachen is vooral een sociale bezigheid. We lachen echt niet alleen als er grappen gemaakt worden, dit blijkt maar slechts 15% van het lachen te verklaren. Uit onderzoek is gebleken dat we vooral lachen als we samen met anderen zijn. Als je alleen een komedie kijkt, blijk je minder te lachen dan wanneer je diezelfde komedie met iemand samen kijkt. Het maakt daarbij niet eens uit of je een bekende of wildvreemde naast je hebt zitten. Lachen is een soort sociale lijm, als je samen lacht deel je iets samen. Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen in hoeveel ze lachen. Bij baby’s van nog maar 8 weken werd al geconstateerd dat meisjesbaby’s vaker lachen dan de jongens. Ook later in sociale situaties, blijken mannen in 67% van de gevallen te lachen en vrouwen in maar liefst 87%. 

Blijven lachen
Hoe ouder we worden hoe serieuzer. Een kind lacht gemiddeld 400 keer per dag, heerlijk toch? En volwassenen? Volwassenen lachen gemiddeld nog maar 15 keer per dag. En dat terwijl lachen zo gezond is: minder stress en pijn, je verbrandt meer calorieën en het gelukshormoon endorfine wordt geactiveerd. De uitdrukking is niet voor niets: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Dus: keep smiling! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten