vrijdag 4 mei 2012

Niemand ziet het: wat een opluchting!

We hebben allemaal wel eens iets wat ons minder charmant maakt: een dikke pukkel op je neus, een ladder in je panty of een flinke vlek in je overhemd. Je baalt er enorm van en hebt het gevoel dat iedereen het ziet, maar haal opgelucht adem: dat denk je alleen maar! We zijn allemaal veel te druk met onszelf!

Spotlight effect
Als we iets hebben dat voor ons gevoel heel opvallend is, denken we dat iedereen dat wel ziet. Vooral als we ons ergens voor schamen hebben we het idee dat er een spotlight op ons gericht is en dat iedereen op ons let. Dit noemen we ook wel het spotlight effect. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat deze spotlight alleen in ons eigen hoofd zit!

Experiment
In Amerika werd dit principe onderzocht in een collegezaal. Proefpersonen moesten een oncharmant shirt aantrekken met een foto van een onder studenten niet zo populaire zanger (denk Dries Roelvink). Dat vonden de proefpersonen al niet leuk, maar toen ze ineens een volle collegezaal in moesten vonden ze het helemaal vreselijk. Ze hadden het idee dat iedereen zag wat voor een idioot shirt ze droegen. De studenten in de collegezaal werd ook gevraagd of ze nog iets opgevallen was aan de proefpersoon en slechts een enkeling (misschien een stiekeme fan?) rapporteerde het shirt. Gelukkig voor de proefpersonen...

Ga maar na
Mocht je nog niet overtuigd zijn dat mensen niet zoveel opmerken, ga dan eens bij jezelf na wat je nog weet van de mensen die je vandaag hebt gezien. Bijvoorbeeld: Droeg de conducteur een bril of niet? Welke haarkleur had de caissière? Wat voor schoenen droeg je collega vandaag? Stel jezelf soortgelijke vragen over jouw dag en je merkt dat je eigenlijk helemaal niet zo goed op die andere mensen hebt gelet. Van jezelf daarentegen weet je waarschijnlijk heel goed welke schoenen je aan had.

Waarom denken we dat eigenlijk?
Zijn we dan misschien allemaal een beetje arrogant? Het antwoord hierop is: ja. We zitten de hele dag in ons eigen hoofd met onze eigen gedachtes en kijken ook elke dag tegen hetzelfde hoofd in de spiegel aan, dus we zien elke minuscule verandering. Terwijl jij denkt dat je enorm voor aap loopt, zien anderen het helemaal niet omdat ze ook veel te druk zijn met zichzelf. Dus mocht je voortaan het gevoel hebben dat ie-der-een ziet dat je iets stoms doet, bedenk je dan dat waarschijnlijk niemand het ziet! Een opluchting toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten