dinsdag 14 februari 2012

Na jaren nog steeds verliefd? Ja dat kan!

Valentijnsdag, mijn vader vindt het maar commerciele onzin. Hij heeft er niets mee, maar ergens moet hij toch wel romantisch zijn, want ondertussen  zijn mijn ouders al 38 jaar getrouwd! En het mooiste is: ze zijn nog steeds verliefd. Veel mensen reageren sceptisch als ik dat vertel, maar ik geloof het echt. Hoe ze op elkaar reageren, hoe ze elkaar kunnen missen en hoe mijn moeder kan giechelen…ja hoor, echt die zijn nog zeker verliefd. Maar hoe zit het dan met de theorie dat verliefdheid na ongeveer een jaar over gaat in liefde?

Verliefdheid gaat over…
Eerdere onderzoeken stelden dat verliefdheid vermoeiend is voor mensen en na een paar jaar over gaat. Dat het vermoeiend is kan kloppen, je lichaam is er maar druk mee. Allerlei oppeppende stoffen worden actief tijdens de verliefdheid en zorgen ervoor dat je daar steeds meer van wil voelen (een soort verslaving). De serotonine levels (kalmerend) gaan juist omlaag bij verliefde personen en blijken net zo laag te zijn als bij mensen met OCD, een stoornis waarbij mensen obsessief en dwangmatig gedrag vertonen. Om die reden zoek je diegene waar je verliefd op bent steeds op. Hierdoor zijn verliefde mensen vaak ook wat labieler dan normaal. Gelukkig gaat verliefdheid over, stellen onderzoekers in 1999. Wanneer zij dezelfde mensen 1 of 2 jaar later testte bleken de hormoonlevels weer normaal te zijn. Deze mensen gaven ook aan niet meer zo verliefd te zijn.

Maar niet bij iedereen!
Tien jaar later, in 2009 is er echter onderzoek gedaan naar een specifieke groep mensen die na een lange relatie (in dit geval 20 jaar) aangaven nog steeds verliefd te zijn. De verliefde personen werden onderzocht in een MRI scanner. De proefpersonen kregen foto’s te zien, waaronder de foto van hun geliefde. En wat bleek? Bij het zien van hun geliefde ontstond er een hoge activiteit van het dopamine systeem: een geluksgevoel. Het bewijs: zelfs na 20 jaar bleken deze mensen nog steeds verliefd te zijn! Bovendien waren de hormoonlevels bij deze mensen ook in balans, zij hadden meer dopamine maar niet minder serotonine, waardoor zij niet labiel waren en zich goed voelden. Het kan dus wel! Dus ook na al die jaren mag je best je verliefdheid tonen vandaag, commerciele onzin of niet ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten