maandag 30 januari 2012

Dek je tafel anders en val af: 3 praktische tips!

En? Hoe gaat het met je goede voornemens? Een veelgenoemd voornemen voor 2012 was om een aantal kilo’s af te vallen. Vorig jaar schreef ik al waarom het zo lastig is om deze goede voornemens waar te maken (http://bit.ly/yzNMfe). De eerste maand van het nieuwe jaar is bijna voorbij en ik gok zo dat een aantal mensen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hieronder drie simpele tips om af te vallen!


Tip 1: Gebruik kleine borden en smalle glazen

Uit onderzoek is gebleken dat we geneigd zijn om op te eten wat we voor ons hebben, onafhankelijk van hoeveel honger we hebben. In een Amerikaans experiment kreeg de helft van de proefpersonen een normale kom soep en de andere groep een figuurlijk bodemloze soepkom. Bij deze laatste groep werd tussentijds de soep  met een slangetje bijgevuld zonder dat zij het doorhadden. Na twintig minuten bleken deze proefpersonen maar liefst 73% meer soep te eten! Bovendien schatten ze later in dat ze evenveel calorieën hadden gegeten als de rest en gaven ze niet aan dat ze voller zaten. Een soortgelijk effect vond men bij de vorm van een drinkglas, mensen schenken 37% minder vloeistof in een lang smal glas dan in een laag breed glas.
Tip 2: Neem een grote vork
De volgende tip ligt een beetje in het verlengde van de grootte van de kom of het glas. Ook de grootte van het bestek blijkt namelijk van invloed te zijn. In een experiment in een restaurant bleek dat mensen minder aten wanneer zij een grote vork hadden om mee te eten. In dit onderzoek vonden ze geen significant effect van een groter mes. Dit is te verklaren doordat het gebruiken van een grote vork het idee geeft dat je veel eet (je mond is sneller vol door die grote vork).

Tip 3: Schaf een rood servies aan
In een eerdere blog schreven we al over het effect van de kleur rood (http://bit.ly/ik2B0v). Rood zorgt ervoor dat we een vermijdende houding krijgen. Als je wil afvallen kan een vermijdende houding naar eten weleens heel handig zijn! In een recent onderzoek dronken mannelijke studenten 44 procent minder thee wanneer het kopje een rood etiket had, dan wanneer het een blauw etiket had. Ook bij een rood bord bleken proefpersonen in dit onderzoek minder krakelingen te eten dan wanneer het bord blauw of wit was.

Is het zo simpel?
Een klein rood bord, grote vork en een smal glas, is het dan zo simpel? Helaas moet ik je wel een beetje teleurstellen. Door het lezen van deze tips ben je je bewust geworden van het effect van deze tips. De kans bestaat dus dat je, omdat je denkt dat je met een kleiner bord minder eet, juist meer gaat opscheppen. Wil je er echter op subtiele wijze aan bijdragen dat je huisgenoten/partner/kinderen minder gaan eten, dan weet je wat je te doen staat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten