maandag 28 november 2011

Wat vind jij van deze spotjes?

De Zweedse Belastingdienst heeft een aantal jaar geleden filmpjes gemaakt om de burger duidelijk te maken wat het eigenlijk betekent om (geen) belasting te betalen. Hieronder hebben we twee spotjes geplaatst. We zijn benieuwd wat jullie van deze spotjes vinden, spreken ze aan of juist niet en waarom? Je kunt een berichtje achterlaten op deze blog, via twitter @0therweyes of een mailtje sturen naar info@otherweyes.nl. We zijn benieuwd!


Filmpje 1: Or you can pay tax
Filmpje 2: Imagine if only honest tax payers could use public services2 opmerkingen:

 1. Ha Other[w]eyes,
  Wat een mooie voorbeelden van (pogingen tot) gedragsbeinvloeding! Ik vind de filmpjes sterk, visueel mooi en met een vrolijke maar belangrijke boodschap. Ben wel benieuwd naar jullie mening of het ook effectief is. Zet het niet-betalers aan tot betalen? Of bevestigt het wel-betalers in hun eigen gelijk dat het goed is om braaf belasting te betalen. Ik vermoed het laatste. Maar ook dat is winst door een groter draagvlak voor het blijven betalen van belasting. Hartelijke groet, Hanzo van Beusekom (Clear Conduct, hanzo@clearconduct.nl )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Hanzo,

  Leuk dat je onze blog leest!
  Wat het effect is geweest van deze filmpjes hebben we niet kunnen achterhalen (mogelijk niet gemeten). Het lijkt ons interessant om een soortgelijke interventie ook in Nederland in te zetten en vervolgens de effecten te meten. Maar ik vermoed dat het inderdaad vooral de wel betalers bevestigd. Er wordt echter ook de norm neergezet/versterkt dat het normaal is om Belasting te betalen. Dit betekent dat in theorie een deel van de niet betalers wel belasting gaat betalen. Ook helpt het bij het 'nut' van belasting betalen, we willen allemaal dat we mooie gladde wegen hebben en dat kinderen goed onderwijs krijgen, maar dat we daar Belasting voor betalen hebben we vaak niet helder. Tenzij er iets betaald wordt van onze belastingcenten waar we het niet mee eens zijn, dan is het ineens heel helder.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen