dinsdag 29 maart 2011

Van hier tot Tokio…

Als we duidelijk willen maken dat iets heel erg (ver) is, gebruiken we vaak deze uitspraak. Ik dacht even dat het ouderwets was, maar een greep uit de tweets van vandaag: “Bij de Mac Drive staat een rij van hier tot Tokio”, “Koppijn/spierpijn van hier tot Tokio”,  en de meest voorkomende deze ochtend: “Wallen van hier tot Tokio”, leert dat deze uitspraak nog wel degelijk veelgebruikt is. Tokio ligt dan ook wel fysiek ruim 9000 kilometer hier vandaan. Echter door de recente aardbeving en alle gevolgen die deze met zich mee heeft gebracht is Tokio in onze ervaring ineens een stuk dichterbij gekomen. 

Kernenergie
De afgelopen weken houden de ontwikkeling van de kernreactoren in Fukushima de gemoederen flink bezig. Zodra er een ontwikkeling is, worden we op de hoogte gesteld.

Kernenergie is voor onze generatie nooit echt een hot item geweest. Het enige wat ik er zelf van mee heb gekregen is een speldje in mijn vaders boekenkast met de tekst: “Kernenergie? Nee Bedankt!”. Nu de opeenstapeling van rampen in Japan laten zien hoe gevaarlijk kernenergie kan zijn, is het ineens een heel ander verhaal.
Persoonlijke relevantie
De effecten van de ramp in Japan spreiden zich breed uit. Afgelopen zondag tijdens de verkiezingen in een deelstaat in Duitsland hebben de groenen een overwinning geboekt, naar zo lijkt vooral omdat zij tegen kernenergie zijn. De groenen hebben de boodschap dat zij tegen kernenergie zijn vast al veel vaker laten horen, maar blijkbaar had tot op heden bijna niemand de motivatie die boodschap aan te horen. Een aspect dat een belangrijke rol speelt bij dit verschijnsel is de vraag of een boodschap persoonlijk relevant is voor mensen. Daarom was bijvoorbeeld de AOW leeftijd een hot item in de afgelopen verkiezingscampagnes, voor iedereen, maar zeker voor mensen die bijna AOW gerechtigd zijn is dit een zeer persoonlijk relevante boodschap.

Er zijn nog meer zaken die we negeren
Van kernenergie konden we ons tot op heden nauwelijks een voorstelling maken van de persoonlijke relevantie. Nu de beelden uit Japan onze huiskamer binnen dringen, kunnen we er niet meer omheen: Levensgevaarlijk! Misschien goed ons te realiseren dat er zo nog meer zaken zijn die we nu negeren, maar die ook eigenlijk heel relevant zijn. Denk maar eens aan orgaandonatie, … of onze CO2 uitstoot van hier tot Tokio…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten