woensdag 12 december 2012

De Ratelband: Tsjakka!


We zijn druk bezig met het schrijven van ons boek over Succes en Falen. Een hele reeks aan interviews zitten er inmiddels op. Vorige week was het de beurt aan Emile Ratelband. Je hoort het goed: de meester van positiviteit en uhm, too much van alles. Wat een ervaring was dat!

Zoals hij zelf zei: "Je kunt pas echt een oordeel geven als je bij DE Ratelband in de klas hebt gezeten". Dat hebben we geweten. Van springen op tafels, tot een Mickey Mouse muts. We zagen nogal wat voorbij komen. 
Een ding is zeker: een workshop van Emile Ratelband is niet saai te noemen. Tijdens de workshop was er iemand in het publiek die van haar rookverslaving wilde afkomen. "Ben jij bereid DE prijs te betalen?" werd haar gevraagd. Twijfelend zei ze ja (ondertussen waarschijnlijk denkend: WTF, welke prijs??) en stond ze voor de groep. Ik kan me haast niet anders voorstellen dan dat ze spijt heeft gekregen van haar instemming. Rook werd in haar gezicht geblazen en hete as belande op haar hand, kleding en uiteindelijk in haar mond. Het was naar om aan te moeten zien. 

In het begin van het interview vroegen we Emile hoe hij het vond om zoiets te doen? Ging dat niet over zijn eigen normen en waarden heen? "Nee" klonk het resoluut. "Het doel heiligt alle middelen". Je kunt je voorstellen dat het een interessant interview is geworden. De maker van de Pizzahut hit filmde, Emile huilde en wij stelden stoïcijns onze vragen. Nu rest de vraag: wat als falen niet in je woordenboek voorkomt? We gaan op zoek naar het antwoord.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten