donderdag 11 oktober 2012

Motivatie: hoe werkt het eigenlijk?

We geven nu al een aantal jaren presentaties over de Psychologie achter ons gedrag. Wat we steeds merken is dat mensen een sterk beeld hebben bij het concept motivatie. Vaak denken we namelijk: 'hoe meer we mensen belonen, hoe beter ze presteren'. Maar in Psychologisch onderzoek is aangetoond dat dit lang niet altijd niet het geval is. Om ons gedrag te begrijpen en het gedrag van anderen te kunnen veranderen is het goed om het onderscheid tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie te kennen. 

In onderstaand filmpje wordt dit onderscheid duidelijk uitgelegd aan de hand van een leuke animatie. Het kost je 10 minuutjes van je tijd, maar na dit filmpje heb je beter inzicht in het concept motivatie en begrijp je meer van je eigen en andermans gedrag.
In een eerdere blog gingen we al in op het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij een kinderdagverblijf kwamen veel ouders te laat. Met een boete hoopte de leidsters de ouders te motiveren op tijd te komen, het tegengestelde bleek echter waar. Na invoering van de boete kwamen juist meer ouders te laat! Lees meer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten