Uit onderzoek is gebleken dat in een brainstorm minder ideeën ontstaan, dan wanneer je mensen eerst apart de opdracht geeft ideeën te genereren en daarna pas groepsgewijs. Het is zelfs zo, hoe groter de groep, hoe lager het rendement. Hoe komt dit?
De nadelen van een brainstorm
Misschien herken je dit wel: tijdens een brainstorm ontstaat in je hoofd een soort storm van ideeën. Briljant, maar een ander is aan het woord. Ook een interessant punt, goh zeg.. En dan stilte, een perfect moment om jouw idee naar voren te brengen. Je ademt in en…wat had je nou bedacht? Iets met…en de volgende is alweer aan het woord. Helaas heb je niet de cognitieve capaciteit om oplossingen te bedenken, te luisteren en nog op te letten wanneer je aan de beurt bent. Dit heeft ook tot gevolg dat de verantwoordelijkheid verspreid in een groep (diffusion of responsibility). De bijdrage van ieder groepslid is niet echt te onderscheiden. Hierdoor leunen mensen naar achter en liften mee op andermans ideeën (social loafing).
Eerst individueel
Kortom, het rendement van een slecht voorbereide brainstorm is lager dan de optelsom van de individuele ideeën. Hoe komt het dan toch dat we allemaal denken dat een brainstorm wel effectief is? Dat komt doordat we iets te optimistisch zijn over onze eigen prestaties (onrealistisch optimisme). Als in een brainstorm plannen zijn gemaakt, blijkt dat mensen achteraf allemaal denken dat zij een bovengemiddelde bijdrage hebben gehad. Goed voor ieders ego natuurlijk, maar minder voor het uiteindelijke resultaat. Wil je een effectieve brainstorm, zorg dan dat je groepsleden eerst individueel aan de slag laat gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten