donderdag 29 juli 2010

Het effect van complimentjes

We geven allemaal wel eens complimentjes aan een ander. “Mooie jas, goed gedaan, lekker gekookt” zijn veel voorkomende voorbeelden. Maar waarom geven we eigenlijk complimentjes? Wellicht omdat het geven van een complimentje vaak effectief is. Zo voelen mensen zich beter nadat ze een complimentje ontvangen, beoordelen ze degene die een complimentje geeft als positiever, en helpen complimentjes tegen ziekteverzuim.


Onterechte complimentjes?
Genoeg voordelen dus. Maar hoe zit het met onterechte complimentjes; kennen deze dezelfde voordelen? Het antwoord blijkt helaas niet makkelijk te zijn. Aan de ene kant leiden onterechte complimentjes bij kinderen tot een verminderde motivatie om hard te werken en een competitieve instelling. Morele waarden en normen spelen bij deze kinderen een kleinere rol dan bij kinderen die weinig onterechte complimentjes ontvangen.

Het geven van onterechte complimentjes kan echter ook voordelen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat degene die onterechte complimentjes ontvangt, de gever van deze complimentjes als geloofwaardig en oprecht beschouwt. Het is dan ook niet vreemd dat verkopers die erop los slijmen, twee keer zoveel verkopen als verkopers die gewoon zo aardig mogelijk doen. En dat leidinggevenden eerder een bonus geven aan een werknemer die tegen hén slijmt dan aan een ander.

Conclusie
Onterechte complimentjes hebben dus nagenoeg dezelfde positieve effecten als terechte complimentjes, alleen kan het leiden tot een verkeerde instelling bij de gecomplimenteerde. Maar ach, als jouw doel zodoende bereikt wordt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten