woensdag 19 december 2012

Goed verhaal en mensen betalen graag meer belasting!

Wil jij meer belasting betalen? Liever niet, gok ik zo. Ook als ik jou vraag of je wat meer belasting wil betalen om de lokale bibliotheek te behouden, is de kans groot dat je antwoord nog steeds een luid en duidelijk NEE is. We staan nu eenmaal niet enorm te springen om (meer) belasting te betalen. Om mensen aan te zetten tot het betalen van meer belasting zal je dus met een goed verhaal moeten komen. In de stad Troy in het Amerikaanse Michigan bedachten ze zo'n goed verhaal.




Framing
Door de Book Burning Party actie van het comité zorgden ze ervoor dat er een ander frame ontstond. In plaats van praten over wel of geen belastingen, werd het gesprek teruggebracht naar de bibliotheek.

Daarbij was een belangrijke toevoeging het verliesframe. Zoals in de introductie van het filmpje werd gezegd was de bibliotheek erg populair en 'awardwinning'. Voor de inwoners was de bibliotheek een vanzelfsprekendheid. Door de Book Burning Party dreigden zij ineens hun vertrouwde bibliotheek kwijt te raken. We hebben een automatische drive om te beschermen wat we hebben. You don't know what you've got... 




woensdag 12 december 2012

De Ratelband: Tsjakka!


We zijn druk bezig met het schrijven van ons boek over Succes en Falen. Een hele reeks aan interviews zitten er inmiddels op. Vorige week was het de beurt aan Emile Ratelband. Je hoort het goed: de meester van positiviteit en uhm, too much van alles. Wat een ervaring was dat!

Zoals hij zelf zei: "Je kunt pas echt een oordeel geven als je bij DE Ratelband in de klas hebt gezeten". Dat hebben we geweten. Van springen op tafels, tot een Mickey Mouse muts. We zagen nogal wat voorbij komen. 




Een ding is zeker: een workshop van Emile Ratelband is niet saai te noemen. Tijdens de workshop was er iemand in het publiek die van haar rookverslaving wilde afkomen. "Ben jij bereid DE prijs te betalen?" werd haar gevraagd. Twijfelend zei ze ja (ondertussen waarschijnlijk denkend: WTF, welke prijs??) en stond ze voor de groep. Ik kan me haast niet anders voorstellen dan dat ze spijt heeft gekregen van haar instemming. Rook werd in haar gezicht geblazen en hete as belande op haar hand, kleding en uiteindelijk in haar mond. Het was naar om aan te moeten zien. 

In het begin van het interview vroegen we Emile hoe hij het vond om zoiets te doen? Ging dat niet over zijn eigen normen en waarden heen? "Nee" klonk het resoluut. "Het doel heiligt alle middelen". Je kunt je voorstellen dat het een interessant interview is geworden. De maker van de Pizzahut hit filmde, Emile huilde en wij stelden stoïcijns onze vragen. Nu rest de vraag: wat als falen niet in je woordenboek voorkomt? We gaan op zoek naar het antwoord.
 

vrijdag 7 december 2012

Hoe ontstaan trends?

Twee jaar gelden had niemand kunnen bedenken dat gympen met een ingebouwde sleehak ooit hot zouden zijn (jep, het is echt zo). Toch zijn ze inmiddels al meer dan een jaar niet meer aan te slepen bij de fashion minded. Hoe dat dan?

De idiotie van fashion
Eigenlijk hebben we geen idee. Soms worden producten enorm gewild waarvan niemand het verwacht en soms zie je een trend geleidelijk ontstaan. Wat ‘hot’ wordt en wat ‘not’, is dus moeilijk te zeggen.

Sommige dingen kun je echter zien aankomen. De hype van broeken met een print zag je bij verschillende designers al steeds meer in de collectie verwerkt, totdat het vorig jaar echt een trend werd. Ook bepaalde fashion designers kunnen bijna niks meer fout doen. Met welk thema ze de modellen ook de catwalk opsturen (lees: Isabel Marant met een western look voor deze winter en een Hawai/Elvis look voor aankomende zomer), het wordt een hit. Kijkende naar deze shows leer je dus al snel wat je het komende seizoen staat de wachten. Maar er zijn ook onverwachte trends: een plastic armband met het uiterlijk van iets van de bouwmarkt, clarks, etc.
 

Het wordt steeds mooier
Kortom: trends zijn grillig en niet altijd te verklaren. Toch is het ook met trends zo dat hoe vaker je iets ziet, hoe leuker het wordt. In de psychologie zien we dit fenomeen onder andere voorbij komen bij onderzoeken naar aantrekkelijkheid, waarbij we gezichten aantrekkelijker vinden naarmate we de gezichten meer zien.

Afhankelijk van de sociale omgeving waarin je je beweegt, ga je dus bepaalde kledingstukken meer zien en leuker vinden. Ik ben zo’n beetje fashion blog verslaafd, dus ik zie nogal wat catwalk plaatjes voorbij komen. Dat beïnvloed wat ik mooi vind. En niet alleen ik, maar alle blog lezers. Bepaalde items zijn bij deze groep dan ook trending die bij andere groepen bij lange na geen trends zijn. Zo zie ik bij mijn ouders weer hele andere trends ontstaan (pap, de blouse mag ook uit de broek hoor ;). Wat ‘in de mode’ is, verschilt dus per groep. Maar voor alles geldt: je moet je er prettig invoelen. Uber hip erbij lopen terwijl het van je afspat dat het niet je ding is, dat wordt nooit een trend!