donderdag 7 juni 2012

Zijn teams eigenlijk wel efficiënt?

Tegenwoordig kan iedereen prima zelfstandig werken maar ook uitstekend in een team functioneren. En mocht dat niet zo zijn dan liegen we er wel over, want geen teamplayer zijn is bijna een doodzonde geworden.


1+1 = 3
In organisaties is er de aanname dat teams meer opleveren dan de som van de individuen. Toch zien we genoeg disfunctionele teams om ons heen. Denk eens aan je eigen werkplek, daar kun je waarschijnlijk zo een aantal nadelen van teams opnoemen.

En inderdaad: uit verschillende onderzoeken blijkt dat teams helemaal niet efficiënt hoeven te zijn. Tot een team behoren geeft ons wel zelfvertrouwen en tevredenheid, maar het verhoogt onze productiviteit niet.

1+1 = 0
Sterker nog, teams hebben vaak last van een zogenaamde neerwaartse spiraal waarbij ze steeds minder opleveren. Veel tijd word besteed aan het praten over doelen en het nemen van beslissingen. Daarnaast kan social loafing optreden: hoe meer mensen er in een team zitten, hoe minder wij doen (zie afbeelding hiernaast).

Volgens onderzoekers Allen en Hecht is het van belang dat er kritisch per team word bekeken of samenwerken noodzakelijk is. Wanneer dit niet zo is, is het wellicht beter individueel te werken.

1, 1 = 3
Een kleine tip die altijd handig is om te weten: brainstormen is lang niet zo effectief als we denken. Door in een groep over een idee te brainstormen, raken we vaak ideeën kwijt. We kunnen immers niet altijd meteen ons idee spuien. Ook zijn er altijd een paar personen die de grootste mond hebben, maar bijna nooit het beste idee. Hierdoor levert een brainstorm in een groep veel minder op dan een brainstorm van elke persoon apart. De truc is om eerst iedereen individueel te laten brainstormen, en dan de groep te laten brainstormen. Doe er je voordeel mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten