Vorige week kwam ik het ineens in de krant tegen: auto's beschoten op de snelweg. Huh? Staat er serieus iemand ergens verdekt opgesteld om met een luchtbuks auto's te gaan beschieten langs de snelweg? Wat is dat voor weekend besteding...
Elkaar kopiëren
Klaarblijkelijk een hele populaire, want dit weekend was het weer raak. De politie weet nog niet of het dezelfde dader is geweest, maar houdt rekening met zogenaamd kopieergedrag. Een zeer plausibele verklaring, hoe vreemd het ook klinkt wanneer je er een concreet beeld bij probeert te krijgen... "He Pietje (zie helemaal zo'n boerenpummel voor me), heb je 't gehoord van die schutter langs de snelweg? Cool he! Zin om zo hetzelfde te gaan doen?"...
Kopieergedrag is een plausibele verklaring, uit eerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat krantenartikelen ons gedrag behoorlijk kunnen beïnvloeden. Zo blijkt dat het aantal zelfmoorden stijgt wanneer er in de kranten verslag wordt gedaan van een zelfmoord. Een ethisch dilemma voor kranten: een zelfmoord van bijvoorbeeld Antonie Kamerling is nieuws, maar verhoogt tegelijkertijd de kans dat anderen ook zelfmoord plegen.
Waarom iemand anders nadoen?
Hoe kan het dat wij zelfs in extremen nog imiteren? Is imitatiegedrag zo belangrijk voor ons? Uiteraard is het antwoord hierop ja. Ga maar eens na dat elk woord dat je gebruikt eigenlijk een herhaling is van wat je eerder hebt gehoord. Zelfs wanneer je woorden verzint, is het vaak een compilatie van al bestaande woorden (hoewel ik swaffelen origineel blijf vinden...).
In een artikel in 1989 werd al vastgesteld dat elk gedrag zijn oorsprong in imitatie vindt. In hoeverre dit goed nieuws is voor het incident met de luchtbuks? Redelijk: laat een stoer rolmodel er expliciet iets van zeggen en wie weet wat het volgende imitatie gedrag wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten