vrijdag 25 maart 2011

Buitensluiten doet echt pijn!

Het filmpje van de vorige blog deed nogal wat stof opwaaien. Naast dat heel AustraliĆ« nu een mening over de twee jongetjes heeft, vragen bezorgde ouders zich af of ze hun kind moeten stimuleren terug te slaan of juist niet. Mijn ouders drukten mij vroeger altijd op het hart dat ik onenigheden nooit fysiek moest beantwoorden: “Sta erboven”. Zo gebeurde het dat ik me op het schoolplein losrukte van een agressief klasgenootje die haar tanden in mijn armen had gezet, met de legendarische woorden: “We kunnen er toch over praten?”

Pijn
De gepeste jongen in het filmpje kon het verbale geweld van de pester niet meer aan. Er knapte iets: hij tilde de jongen boven zijn hoofd en smeet deze keihard op de grond. Ging hij te ver of was het die ander zijn verdiende loon? Daar zijn de meningen waarschijnlijk over verdeeld. De pester had achteraf duidelijk pijn, maar had het gepeste jongetje misschien niet veel meer pijn? 



Fysieke pijn
Bij fysieke pijn  worden er bepaald delen van onze hersenschors geactiveerd. Om precies te zijn: de voorste cingulate cortex. Dat is een gebied aan de voorkant van ons hoofd. Op het moment dat het jongetje met een klap op de grond terecht kwam, werd dat deel van zijn hersenen geactiveerd. Maar wat is nu gebleken uit onderzoek? Als we buitengesloten worden, wordt datzelfde gebied ook geactiveerd!

Jij mag niet mee doen
Deze wetenschap over uitsluiting is vergaard in een niet al te prettige onderzoek voor proefpersonen, ze werden namelijk actief buitengesloten door de andere deelnemers. Zo moesten een proefpersoon een balspelletje doen op de computer. Na een paar keer overgooien kregen de proefpersoon de bal niet meer toegespeeld, de andere medespelers negeerden hem compleet.
Bij een ander onderzoek moest de proefpersoon kennis maken met de overige deelnemers. Naderhand moesten de deelnemers elkaar beoordelen. Je raadt het misschien al: in de uitsluitingsconditie kregen de proefpersoon te horen dat de andere deelnemers hem niet als groepslid wilden. 

Pesten=pijn
In beide experimenten werd ondertussen de activiteit in de hersenen van de proefpersonen nauwlettend in de gaten gehouden. En wat bleek? De voorste cingulate cortex was duidelijk geactiveerd. In de hersenen staat buitensluiten dus gelijk aan het ervaren van fysieke pijn. Ben benieuwd wie er meer pijn voelde: de jongen die pestte of de jongen die gepest werd...

1 opmerking: